Arcade Cabinet: De Plannen

Door Little Bear op vrijdag 17 juni 2011 13:03 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 5.045

In een vorige blog sprak ik het overschatten van plannen. Maar kom op, laten we niet flauw doen! Plannen is belangrijk, en daarom dat ik het ook doe voor het arcade cabinet. Op hoop van zegen, en op naar het moment waarop mijn plannen niet lijken te kloppen om welke reden dan ook!

Stap 1: Doe wat je altijd doet, ga zoeken op het internet. Plannen genoeg daar. Cabinets in alle soorten en maten. Fighters, Shooters, Racers, Pacmans, Coctails. Idioten die hun bureau hebben verneukt om het een beetje op een cabinet te laten lijken. Blijkt dat er ook al best veel blogs te vinden zijn. Mijn smaak zat er echter nergens helemaal tussen. Zelf tekenen dan maar.

Stap 2: Ruwe afmetingen. Het ruwe idee kom van onze wasmachine. Ik zag dat ding staan en dacht: dat is wel ongeveer even breed en diep dan een goede arcade kast! De meter erbij genomem: 60cm breed en 60cm diep. 60cm breed wil zeggen een TV/Monitor van 55cm of 24-25" De hoogte moest iets kleiner zijn dan mezelf, ik wil wel zelf het grootste coole ding in huis blijven. 1m80 leek me dus ideaal (ben zelf een paar cm groter).

Stap 3: Sketch Up. Meteen zie je dan de verhoudingen. Iets dat zo hoog en zo breed was, moest gewoon dieper zijn. Ik heb er dus 10cm bij gegooid. Meer plaats in de kast hebben is immers altijd handig. Met die extra 10 cm ziet het er ook veel solider uit.

Stap 4: Control Panel. het ding met alle knoppen en joysticks. Ik wil er niet teveel, maar zeker ook niet te weinig. De hele kast wordt gemaakt met Killer Instinct in het achterhoofd, en laat die kast nu net een prachtig control panel hebben! Er is nog ruimte voor extra knoppen indien nodig. Wanneer ik deze layout naar de juiste afmeting scale (3cm per knop) kom ik uit op een breedte van iets meer dan 60cm. Fits like a glove. De breedte van het panel wordt dan 30cm.

Stap 5: Montage. Lijmen of schroeven. Ik heb in het verleden voor dingen aan elkaar te zetten altijd schroeven gebruikt, met als gevolg altijd de nodige houtsplijtingen en scheef ingedraaide schroeven. De enige reden is echter altijd geweest dat ik geen vertrouwen had in de stevigheid van lijmtechnieken. Na het bouwen van een huis denk ik daar wel anders over. Gebruik van de juiste lijmen kan leiden tot een ongeziene stevighed. Lijmen vereist wel dat je vooraf weet waar de lijmlatten komen. Dit zit dus mee in de plannen.

Stap 6: Details. Wanneer je de precieze afmetingen van de zijkant hebt, en precies weet waar de lijmlatten komen, kan je uittekenen waar de voor- achter- boven en benedenpanelen komen. Belangrijker is weten wat de afmetingen precies moeten zijn. Zorgen dat er nergens geen hoekjes teveel of te weinig zijn. Details dus.

Stap 7: Materiaal. Plaatmateriaal is duur, dus je moet zo efficient mogelijk werken. Platen komen in afmetingen van 244x122cm. Na veel wroeten, wringen en wreken krijg je alle materiaal wat je nodig hebt op 3 van deze jongens.

Stap 8: Blog it. Laat je uren werk zien aan de wereld voor je het gaat kopen. Misschien zitten er wel tussen die er overduidelijke fouten uit kunnen halen!

3D View 1
3D View 2
3D View 3
3D View 4
Basic Layout With Dimensions
Control Panel
Glue Sticks Locations And Dimensions
Panel Dimensions
On The Wooden Board

Volgende: Villa Bear: Plannen wordt overschat 06-'11 Villa Bear: Plannen wordt overschat

Reacties


Door Tweakers user Little Bear, vrijdag 17 juni 2011 13:04

Links nog even fixen :s

En links fixed :-)

[Reactie gewijzigd op vrijdag 17 juni 2011 13:07]


Door Tweakers user DLX, vrijdag 17 juni 2011 13:47

Succes, maar persoonlijk zou ik gewoon een echt cabinet kopen met werkende monitor....

Ken me niet voorstellen dat er niets in jouw smaak te vinden is.

Door Stone_NL, vrijdag 17 juni 2011 13:50

Een paar onderdelen die in je plannen ontbreken zijn volgens mijn een toegangsluik voor onderhoud. misschien is het slimmer om de achter plaat niet vast te lijmen maar een paar magneten te gebruiken.

Daarnaast is de top marquee gesloten. en als je een kast bouw kan je niet zonder een mooie van achter verlichte top marquee. er zijn op internet genoeg plekken waar je plexiglass marquee kan kopen of een laten maken met eigen design.

Daarnaast zal je jezelf moeten afvragen waar deze kast komt te staan. als je er veel en langdurig op wil spellen is een schuur/hobbykamer niet je eerste keuze. maar om een plekje te veroveren in de woon/mediakamer en daar te mogen blijven (uitgaande dat je een vrouwelijke wederhelft hebt) zou ik nog eens sterk over die diepte nadenken.

In neem aan dat het interne een Mame kast wordt. Dan is toetsenbord en muis onmisbaar. Uiteraard zou je daar een blauwtandtje voor kunnen gebruiken. Maar je zal merken dat je die toch geregeld nodig hebt, en ze nergens echt lekker kwijt kan. Daarom zou ik onder je control panel een uitschuifbare la maken met daarop een toetsenbord en muis.

Door Tweakers user DLX, vrijdag 17 juni 2011 14:00

Aanvulling op stone_nl; gewoon VNC dan gebruiken, zeker geen toetsenbord en muis.

Door Tweakers user Little Bear, vrijdag 17 juni 2011 14:02

Daar heb ik wat aan :-)

Het achterpaneel gaat inderdaad niet gelijmd worden. Het blijft een hobbyprojectje dat altijd makkelijk toegankelijk moet blijven natuurlijk.

De top marquee wordt ook nog niet vast gezet. Bedoeling is dat daar op termijn plexiglas inclusief verlichting in komt. Ik ben echter nog niet ver genoeg om in detail te weten wat precies.

De kast komt in de kelder te staan, waar meer dan plaats genoeg is. Ze mocht dubbel zo diep zijn en dubbel zo breed, en dan nog zou niemand er aanstoot aan nemen. Verre toekomstplannen zijn zelfs er nog ooit een full-featured racer langs te zetten :-)

in eerste instantie enkel mame, maar ik zoek er ook NES/SNES/Master System en PS 1 games op te gaan spelen. Op termijn natuurlijk :-)

@ Gout: de kast zelf bouwen is natuurlijk ook een stukje passie en hobby. Het is net leuk zoiets te doen, en dan heb voor veel minder geld iets waar je volledig achter staat.

Edit: het toetsenbord en muis moet ik inderdaad zeker nog een plaatsje voor vinden...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 17 juni 2011 14:05]


Door Tweakers user DLX, vrijdag 17 juni 2011 14:12

Ik vraag me af of je echt zoveel goedkoper uit bent, met zelfbouw. Je hebt een monitor nodig, hout, plexiglas, buttons, joystick, harness, noem maar op.

Maar als je alles al op een rijtje hebt gezet inclusief de kosten van de onderdelen, dan zal ik daar niet tegen in gaan.

Ik heb alleen al zoveel 'bagger' kasten gezien, die echt niets zijn bij een originele....

PS. Ik heb zelf 3 cabs thuis staan, waaronder jouw geliefde Killer Instinct, dus ik weet waar ik over praat.

Door Tweakers user Little Bear, vrijdag 17 juni 2011 14:40

Dan ben jij net in de ideale positie om te zeggen of de plannen er al dan niet goed uitzien :-)

Mocht ik er niets van gemaakt krijgen, dan gaat het project ook integraal de storthoop op. Ik heb ook al genoeg baggerkasten gezien, zoiets komt niet in mijn kelder te staan.

Door Tweakers user DLX, vrijdag 17 juni 2011 15:06

Ik kan wel ff het controlpanel opmeten voor je als ik thuis ben, maar heb geen kaas gegeten van zelfbouw. Ik weet wel dat een echte woodie, zoals die Midway Killer Instinct, iets meer is dan een paar plankies hout die gelijmd zijn.

Ik ben alleen bang jouw zelfbouw kast, niet de kast wordt die jij in je hoofd hebt. Je maakt dan veel kosten voor niets.

Maak eens een lijstje met de kosten;
* Hout
* T-molding
* Vinyl
* Plexiglas
* TL-Unit
* Harness
* Bekabeling
* 14 buttons
* 2 joystick
* Muntproever
* Monitor

Door Stone_nl, vrijdag 17 juni 2011 18:40

de kosten van zelfbouw zijn vele maal hoger dan strippen van een standaard kast. ik heb een paar jaar geleden met het zelfde idee gespeeld. mijn idee was wat uitgebreider maar ik zat op 12 tot 16 honderd euro. (4 player kast met rolbal en lightguns wegens hoge kosten en ruimte gebrek maar niet gedaan. heb gekozen voor twee diy speaker die uiteindelijk ruim het dubbel hebben gekost, maar daar gaat het niet om) een kast kopen en ombouwen kan vaak al voor onder de 6 honderd.

de keuze tot zelfbouw moet altijd een zijn van hobby of specifiek wensen. als je puur een bestaande kast wil na bouwen, tja doe het niet. als geld een rol speelt zou ik eerst een arcade contolle bouw. dat kan al snel voor onder de honderd. En kijk dan of je na een jaar er nog vaak genoeg mee speelt om de kosten van een bouw project te rechtvaardigen.

Door Tweakers user DLX, vrijdag 17 juni 2011 19:38

Oh ja controlpanel is 67,5 bij 33,5 cm. Persoonlijk zou ik zeggen; zoek een Killer Instinct of Mortal Kombat kast als je van woodies houd. Daar zit een 25'' 15k monitor in en hebben 5 of 6 buttons per player, afhankelijk van de kast. Gooi er een J-PAC in en klaar ben je voor je MAME project.

Je kan ook eens kijken naar een Sega Naomi met een 29'' 31k (VGA) monitor. JVS PAC erin en je bent ook klaar.

Ik heb voor mijn KI2 kast 500 euro betaald (compleet met PCB) en voor mijn Naomi iets van 600 euro (met Naomi + Marvel vs Capcom 2 en New Net City controlpanel).

Je moet maar kijken, maar je kan ook bijvoorbeeld een Super Gun bouwen om JAMMA PCB's af te spelen.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 17 juni 2011 19:40]


Reageren is niet meer mogelijk