Arcade Cabinet: Het Idee

Door Little Bear op donderdag 9 juni 2011 18:36 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 3.770

Flashback! We schrijven het jaar 1993. Little Bear bevond zich volop in zijn puberjaren. School deed hij met 2 vingers in zijn neus waardoor hij tijd genoeg had voor klusjes om geld te verdienen. Auto's wassen, gras afrijden, kranten rondbrengen,... Niets was teveel gevraagd.

Dit deed hij niet zonder reden. Zoals elke puber in deze streek bracht Little Bear immers elke vrijdagavond door op de schaatsbaan. Er waren andere jongeren, er waren mooie meisjes (zo noemde je dat toen nog), er was goede muziek en het was gewoon altijd leuk. Het was ook de eerste keer dat hij kennis maakte met een groot en lomp gevaarte in de hoek van de bar: Street Fighter II The World Warrior.

Het onding maakte meer lawaai dan de gemiddelde trompettist, maar wat het mooi! Met engelengezichtjes melden we ons aan bij de uitbater van de schaatsbaan, en zonder al te veel poeha liet hij ons allemaal een uurtje gratis spelen. Achteraf bekeken bleek het gewoon een sluwe marketingtruck te zijn. "Neen, jullie mogen niet meer gratis spelen, jullie zullen centjes in de gleuf moeten steken."

Een ware revolutie ontketende zich. Zakgeld werd niet langer gebruikt om naar het snoepwinkeltje te gaan of schaatsen te huren, maar verdween integraal in de Street Fighter kast. Little Bear ging ondertussen steeds meer klusjes doen, om zo meer op de kast te kunnen spelen. Veel oefening zorgde er immers voor dat je iedereen op zijn donder kon geven, en dat vonden de mooie meisjes dan weel cool. Zeker als je iemand op zijn donder gaf die 5 jaar ouder was dan jij. Ja je moet er wat over hebben als puber.

Flash forward naar enkele jaren later. De activiteiten op de stedelijke kermis waren totaal veranderd. Waar je eerst vooral paademolens, schiettenten, viskramen en bulldozers had, bestond nu 60% van de kermis uit arcadekasten. Je kon de toppers er altijd uithalen. Sega Rally bij de racers, Time Crisis bij de shooters en Mortal Kombat bij de fighting games. 25 mensen samengepakt op 2 vierkante meter, allemaal starend naar hetzelfde scherm. Centraal tussen deze mensen: de gladiatoren! De winnaar werd toegejuicht, de verliezer droop af met de staart tussen zijn benen hopende dat hij ooit wraak zou kunnen nemen.

Op die bewuste dag was Little Bear er helemaal klaar voor. Roem zou aan hem toebehoren. Hij stapte het lunapark binnen en ging op de Mortal Kombat 3 kast af. Hij zo de ene na de andere tegenstander afmaken met de meest gruwelijke fatalities. Er waren echter geen toeschouwers. De meisjesgeluiden van Lui Kang werden overdonderd door een ander geluid uit het lunapark: "KILLER INSTINCT!!!". Een loodzware stem, die een koude rilling door de rug heen joeg. Daarom stond er dus geen volk rond de Mortal Kombat kast. There was a new boy in town...

En wat voor een. Killer instinct is er verantwoordelijk voor dat ik op 3 dagen tijd ongeveer 200 euro armer was. Als puber is dat enorm veel geld! Maar het was het waard, want na die 200 euro won ik alles van iedereen, maakte ik tegenstander in met fatalities en ultra combo's. Ik voelde me beter, sterker en stoerder dan ik me ooit met Street Fighter en Mortal Kombat had gevoeld. Verslagen tegenstanders dropen meer beteuterd af dan ooit tevoren. Ik was de KING!

En toen kreeg de king op zijn lazer van een 8 jarig kind. 5x achter elkaar. De eerste 4 hadden maar eens toeval moeten zijn. Hij droop af, en moest zich een weg banen tussen de horde toeschouwer die met hun hoongelach nog dieper de grond in boren. Mijn wereld stortte in...

Flash foward naar het heden. Arcade kasten zijn niet meer. Kermissen van nu zijn wat ze waren in 1990. Hier en daar vind je nog een verloren Time Crisis kast, ergens verdwaald in een hoekje en het geluid volledig muted. Je hebt nu consoles met hele dikke graphics, en breedbandverbindingen om tegen eender wie te spelen. Wie heeft er nu nog behoefte aan arcade kasten?

Wel ik godverdomme! En met mij enkele van mijn beste kameraden. Als de berg niet naar Moses komt, moet Moses naar de berg gaan! Ik ga dus een arcade cabinet maken. Niet alleen met arcade games, maar met emulatoren voor alle lecagy consoles. Het beeld zal minstens even knap zijn als op de kermis, de controls zullen authentiek aanvoelen en het geluid zal donderen!

Daarna zal mijn vrouw regelmatig mijn anus komen pijnigen, omdat ik geen tijd meer voor haar ga hebben omdat ik altijd op die kast bezig ben. Maar het is nu eenmaal een kwestie van prioriteiten!

Volgende: Villa Bear: Plannen wordt overschat 06-'11 Villa Bear: Plannen wordt overschat
Volgende: Introductie 06-'11 Introductie

Reacties


Door Tweakers user BloodRose, donderdag 9 juni 2011 18:46

Leuk verhaal, al een idee wat voor hardware, sticks, buttons, etc. je gaat gebruiken?

Door Tweakers user EQJim, donderdag 9 juni 2011 19:11

Heel veel succes! Zou ik stiekem ook wel willen!

Door Tweakers user sypie, donderdag 9 juni 2011 19:48

Zo krijgt je vrouw jou straks ook een keer op de kast :D

Door Tweakers user ameesters, donderdag 9 juni 2011 21:02

wat heeft je vrouw te zoeken in je anus? 8)7

Door Tweakers user Hakker, donderdag 9 juni 2011 21:19

Zit er zelf ook aan te denken maar helemaal authentiek zal hij niet worden. Zo ga ik er echt geen arcade monitor in proppen of leaf switchen gebruiken omdat de kast de diep zal worden en B het gewoon simpel een stuk duurder wordt.

Desondanks wil ik heel graag een uitgebreide blog hierover wel volgen :) oa vanwege maten van de kast en ook bv de keuze van apparatuur maar ook hoe je een mutli emu mame wilt gaan maken want ja ze zal meerdere emulatoren gaan gebruiken waarschijnlijk :)

al met al interresting.


Door Tweakers user AW_Bos, vrijdag 10 juni 2011 09:18

En wat dacht je van de Photoplay :P?

Door Tweakers user sebastius, vrijdag 10 juni 2011 11:16

Zorg wel voor echte sticks en echte knoppen, anders heb je echt geen reet aan je project. Bedenk ook vooraf wat je precies wilt, hoeveel spelers, hoeveel knoppen etc anders wordt het niks.

Lees je ook in: Mame arcadekast bouwen

Door Tweakers user S913, vrijdag 10 juni 2011 17:44

Gaat het je om het daadwerkelijk bouwen van de cab of om het uiteindelijk gamen/zoveel mogelijk emulatoren actief krijgen? Weet niet wat je budget en smaak is, maar er zijn in NL nog wel wat Japanse "Candy Cab" enthousiastelingen die cabs opknappen en verkopen. Ik heb zelf een Egret 3 met Mame PC (ok, ook nog een originele Soul Calibur PCB). Voordeel van die Japanse cabs is dat ze grotere schermen hebben dan de Europese en Amerikaanse "Woodies" en sit-down zijn, dus je hoef niet de hele tijd te blijven staan :P

Door Tweakers user ikehu, vrijdag 17 juni 2011 11:21

Heel leuk Idee! Veel succes erbij!

Reageren is niet meer mogelijk